Lopen op hartslag

Na mijn wat tentatieve bericht over De perfecte 10 mijl hier een wat meer praktisch bericht. Het is me na vele jaren wedstrijden lopen wel duidelijk geworden dat voor mij een wedstrijd simpele opdrachten vooraf vereist. Een complex plan zal vaak niet nagevolgd worden, vergeten in de hitte van de strijd. Eenvoud is de beste aanpak.

Nog even herhalen:

 1. loop de eerste zes mijl op 80% van de maximale hartslag
 2. loop de volgende twee mijl op 85% van de maximale hartslag
 3. loop de laatste twee mijl op 90% van de maximale hartslag

Dit is de hoofdopdracht, met drie hartslagzones. Er zijn twee nevenopdrachten:

 • voer het tempo slechts langzaam op
 • probeer tegen het eind van de 10 mijl nog wat extra te versnellen

Als ik dan zo per se op hartslag wil lopen, aanstaande zondag, wat is dan de beste instelling voor het horloge, in mijn geval de Garmin Forerunner 310XT? Hier is wat ik heb:

 • autoronde voor iedere mijl
 • dataveld met:
  • afstand (kilometers)
  • ronde hartslag max (percentage)

Ik druk af als ik over de startlijn ga en probeer eerst een mijl of zo in mijn ritme te komen, zonder op het horloge te kijken. Daarna kan ik op hartslag gaan lopen. Dat houdt niet in constant gluren, maar eerder als ik voel dat ik te snel ga, of te langzaam, dat ik de hartslag gebruik om te beslissen wat ik het beste kan doen (trager, sneller of zo doorgaan).

Verder moet ik beseffen dat het hier geen poging betreft om een PR (1u:09m:41s, Amsterdam/Zaandam, 23 september 2001) neer te zetten, terwijl ik een M50 PR (1u:27m:05s, Tilburg, 5 september 2010) zelfs in een training zou kunnen lopen. Er valt dus weinig te bewijzen, anders dan vormbehoud tonen, met een tijd tussen de 75 en 80 minuten.

Met die vorm kan ik vervolgens werken aan een scherpere tijd op de halve marathon. Dus helemaal onbelangrijk is de wedstrijd van aanstaande zondag niet. Echter, me helemaal uit de naad lopen hoef ik me ook weer niet. Als ik gewoon lekker loop, dan voldoe ik aan mijn zelf-opgelegde opdracht van er weer in komen.

Bedankt voor het lezen en loop ze!