Nog steeds moe

Als je iets doet wat uitstijgt boven wat je bezigt te doen, dan zijn er altijd “gevolgen”. In het geval van een hardloopwedstrijd is dat vermoeidheid. Ik ben dus nog steeds moe. Maandag waren mijn darmen van streek, dinsdag was ik gewoon “afgepeigerd”, en vanmorgen was ik weer in een staat die ik als “moe” zou kunnen betitelen. Toch heb ik doorgetraind—op een lager pitje, want er is een wedstrijd op 26 oktober om op voor te bereiden (zie gisteren).

Maandag 13 oktober

Een herstelloop van krap een uur. Eerst was ik van plan om er 90 minuten van te maken, maar dat ging duidelijk niet. Luisterend naar het lichaam kortte ik de training in. Niks mis mee, want het schema zei: “tussen 8 en 14 km”. En toen faalde ook nog eens het horloge (FR 310XT), door alleen de afstand en tijd op te slaan en de rest niet, want de processor liep vast (crashte). Wederom, onbelangrijk, want het zou rustig moeten gaan, herstel, en dat was het dus wel.

Dinsdag 14 oktober

De eerste baantraining na het weekend. Velen hadden een goede prestatie neergezet op diverse wedstrijden, waaronder de Bergse Havenloop, georganiseerd door mijn vereniging, Spado. Ik kreeg zelfs een hand om me te feliciteren met mijn prestatie, terwijl ik niet plaats had mogen nemen op het ereschavot, noch kon bogen op een persoonlijk beste prestatie bij de groep. En amai, wat was ik berenmoe!

 • baantraining: 13,37 km in 1u:05m:17s (4:53 min/km), 141 bpm (61% WHR), 186 st/min
  • 2x (3 km, 1 km) in:
   13:30 min/3 km (4:30 min/km) – 6:01 min/km
   13:27 min/3 km (4:29 min/km) – 5:53 min/km
  • 4:01 min/900 m (4:28 min/km)
 • Garmin Connect

De vermoeidheid en loopvrienden die zeiden dat ik het moest laten bij wat rustig uitlopen deden mij de derde keer (3 km lopen op halve-marathontempo, gevolgd door 1 km doorlopen) overslaan. Ik was na pakweg 40 minuten “kern” klaar. Dat was niet verkeerd, want het “voorprogramma” duurde langer dan ik gewild had (bijna 50 minuten, inclusief warmlopen vanaf 18.15 uur). Ik trainde verder ook apart van de groep, wat het ook al niet makkelijk maakte. Er was geen naprogramma, want dat schijnt geen nut te hebben, anders dan meer kilometers maken en het risico op blessures (hardlopen in een vermoeide staat na een zware training of wedstrijd) vergroten; een paar minuten wandelen schijnt genoeg te zijn.

Wat het inkorten van deze training betreft, soms is het goed om je naar je lichaam te luisteren en voortijdig afdruipen, in plaats van een slaaf van het schema te zijn.


Vandaag staat er een verplichte rustdag op het programma en voor het eerst sinds lange tijd kan ik het daar volledig mee eens zijn. Ik wil nog wel even kijken naar vervangende schoenen voor mijn versleten Saucony Kinvara’s 2, die ik ooit afgeprijsd gekocht had bij een hardloopzaak die inmiddels is opgeheven. Die schoenen staan hopelijk op me te wachten in een hardloopzaak, maar ik moet er wel voor reizen naar het nabijgelegen Roosendaal.

Voor de afwisseling de trein pakken in plaats van de fiets zou niet verkeerd zijn. Ik zie wel wat ik doe. Gelukkig blijft het droog volgens de weersverwachting, dus een fietstocht sluit ik zeker niet uit.

Bedankt voor het lezen en loop ze!