Looptechniek wijzigen

Sinds de succesvolle halve marathon van Eindhoven zit ik te tobben met een terugkomende kuitblessure. Na veel wikken en wegen en een paar bezoeken aan een hardloopwinkel voor bewegigingsvideo’s van mijn hardloopbeweging ben ik er denk ik uit. Ik land te ver vooraan op de voet. In mijn poging om meer naar voren te landen ben ik te ver doorgeschoten. Daarom zal ik proberen om wat meer op de middenvoet te landen. Zoals altijd moet dit gebeuren met de nodige voorzichtigheid, d.w.z. relatief lage snelheden, korte afstanden en weinig weekomvang.

Dinsdag 28 oktober

 • baantraining: 5,25 km in 32m:22s (6:10 min/km), 132 bpm (55% WHR), 182 st/min
 • Garmin Connect

Ik was nog behoorlijk moe van de wedstrijd, twee dagen eerder. Daarom alleen wat inlopen en loslopen.

Donderdag 30 oktober

 • baantraining: 9,56 km in 58m:14s (6:05 min/km), 131 bpm (55% WHR), 182 st/min
 • Garmin Connect

Deze keer wat langer trainen, wat helaas leidde tot een verkrampte kuit. Het kwam in me op dat ik toch echt iets moest gaan doen, bijv. door andere schoenen te kopen of zoiets.

Zondag 2 november

 • bostraining: 12,40 km in 1u:08m:24s (5:31 min/km), 149 bpm (66% WHR), 182 st/min
 • Garmin Connect

Om te kijken wat er toch aan de hand was, trok ik deze keer oude, versleten hardloopschoenen aan (Brook GTS-12), die bovendien ook nog eens een halve maat te groot waren. Geen kramp in de kuit, nog een blessure of zoiets.

Ik liep met de groep mee, die in iets meer dan een uur 10 km zou afleggen. Zelf had ik vooraf al ruim een kilometer ingelopen en ik liep telkens stukjes vooruit op de groep via een langere route, om dan terug te keren naar de groep. Hierdoor liep ik ruim een kilometer meer. Dat was weer eens fijn om te doen, vooral om dat ik de wedstrijd van zaterdag 1 november had laten schieten.

Dinsdag 4 november

 • baantraining: 6,20 km in 35m:18s (5:42 min/km), 134 bpm (57% WHR), 182 st/min
  • 2x 1000 m (400 m) in:
   4:48, 4:44 min/km
 • Garmin Connect

Na een bezoek aan de hardloopwinkel kwam ik er achter dat er wat mis is met mijn hardlooptechniek en dat ik deze dien aan te passen. Ik kocht ook nog eens nieuwe Saucony Kinvara 5 hardloopschoenen, die mijn versleten Kinvara 2 schoenen moeten vervangen.

Omdat ik weet dat bij het veranderen van looptechniek blessures kunnen optreden, hield ik de training bewust kort, inlopen en twee duizendjes.


De Erasmusloop van zaterdag 1 november heb ik laten schieten. Gezien mijn recente blessureleed leek het me verstandig om het lichaam wat rust te geven, om zo het herstel te bevorderen. Om diezelfde reden heb ik flink gesneden in mijn plannen voor wedstrijden in de komende maanden. Een recordpoging voor de 10 km blijft voorlopig uit.

Bedankt voor het lezen en loop ze!