Het saaie gedeelte

Het is niet de hele tijd popcorn erbij halen en genieten van het drama dat zich ontpopt op een weblog van een hardloper. Er zijn dus ook stukken bij die gewoon niet bijzonder zijn. Omdat ik in het verleden in zulke gevallen een verzoek kreeg om iets van me te laten horen wanneer er niks bijzonders te vermelden was, bij deze een berichtje.

De trainingsomvang is duidelijk afgenomen en de bijhorende prestatie evenredig. Er is niet veel wat ik hier aan kan doen. Het lichaam wil herstel en rust. Ik ken mezelf, in de zin dat ik het te ver door drijf. Om die reden moet ik mezelf in de gaten houden om niet weer richting de 90 kg te gaan, wat me al een paar is overkomen sinds 1998, toen ik met hardlopen als hobby begon. Dat is ook de reden dat ik dit weblog begonnen ben, om mezelf eerlijk te houden.

Donderdag 6 november

 • weg-/baantraining: 7,91 km in 42m:59s (5:26 min/km), 139 bpm (60% WHR), 180 st/min
  • 600 m in 2:38 (4:23/km)
  • 400 m in 1:47 (4:27/km)
 • Garmin Connect

De nadruk lag op rustig trainen, zodat ik kan wennen aan de wijziging in looptechniek (middenvoet, i.p.v. voorvoet). Toch liet ik me verleiden tot twee tempo’s met de loopgroep, een 600 en 400 m op snelheid. Achteraf had ik wel wat reactie van de voeten, maar dat kan zijn omdat ik mijn Saucona Kinvara 5 schoenen aan had.

Zondag 9 november

 • wegwedstrijd, A4-Run in Steenbergen, inlopen: 2,01 km in 10m:39s (5:18 min/km), 139 bpm (60% WHR), 180 st/min
 • Garmin Connect

Twee stukjes van een kilometer inlopen, als voorbereiding op een hardloopwedstrijd. Ik was duidelijk stijf na een fietstocht richting het parcours. Ik was ook veel te warm aangekleed en niet echt in vorm.

 • A4-Run, 5 km: 5 km in 24m:13s (4:51 min/km), 152 bpm (68% WHR), 188 st/min
  • tempo’s per GPS km:
   5:02, 4:47, 4:57, 4:24, 4:53 min/km
 • Garmin Connect

Lopen op de snelweg is niet iets wat ik dagelijks (of zelfs ooit) doe, maar vandaag was het juist de bedoeling. Bij elkaar waren er zo’n 4000 hardlopers komen opdagen voor de kidsrun, 5 en 10 km en halve marathon. Het parcours was niet echt vlak te noemen, waardoor het tempo behoorlijk varieerde (snelste tempo was 3:21 min/km).

Het was voor het goede doel, waardoor de uitslag (voor mij althans) van ondergeschikt belang was. Met zovelen een 5 km lopen was wel een bijzondere ervaring. Normaal loop ik met hooguit 200 mensen in een lokale prestatieloop.

Dinsdag 11 november

 • weg-/baantraining: 12,00 km in 1u:09m:50s (5:49 min/km), 138 bpm (59% WHR), 178 st/min
 • Garmin Connect

Flink stuk inlopen op mezelf, gevolgd door inlopen op de baan met de loopgroep, wederom gevolgd door uitlopen naar huis. Ik begin het gebrek aan wekelijkse kilometers te voelen, in de zin dat het hardlopen zwaar aanvoelde, ondanks het bescheiden tempo. Voorlopig wil ik intervaltraining even overslaan, zodat ik (hopelijk) blessurevrij blijf.


Bedankt voor het lezen en loop ze!