Rust roest

Als ik zo om me heen kijk, zie ik Nederlanders steeds minder mobiel worden, roken en over het algemeen een slecht leefpatroon tentoon spreiden, al vanaf jonge leeftijd. Ik weet uit ervaring dat het een neerwaartse spiraal is waaruit je zelf bijna niet kunt komen. Gezond zijn zou een gegeven moeten zijn, maar de gemakken des levens hebben gemaakt dat dit niet meer waar is. Om gezond te blijven moet je moeite doen, bewuste keuzes maken.

Mijn keuzes zijn een actievere leefstijl en letten op wat ik in mijn mond steek (gezond eten, om de actieve leefstijl mogelijk te maken). Hardlopen is zo’n beetje de spil waarom het allemaal draait. Veel aanleg ervoor heb ik niet, maar dat is niet het punt. Het punt is dat ik een keuze heb gemaakt en dat ik me daaraan houd.

Een probleem met een sport als hardlopen is dat blessures en overbelasting altijd op de loer liggen. Nu kun je heel wat preventieve zaken doen (lees: oefeningen), maar de bulk van preventie komt volgens mij uit goede planning. Ik wil niet alles lopen wat los en vast zit, maar juist kieskeurig zijn over waaraan ik deelneem en me vervolgens terdege voorbereiden en naderhand voldoende rust nemen voor herstel.

Een trainingsbeest (trainen om het trainen) zal ik nooit worden. Training staat bij mij puur in het teken van voorbereiding op wedstrijden. Soms kan die training inhouden: minder trainen (of helemaal niet trainen). Rust is een essentieel onderdeel; het is waar supercompensatie optreedt en de basis van prestatieverbetering. Alsmaar jezelf pushen kan een loper maar zover brengen. Voor nog betere prestaties is verstand van training nodig, of een goede trainer, plus de discipline om je aan trainingsafspraken te houden.

In voorbereiding op de marathonmaand (oktober), waarin ik vier halve marathons wil lopen in vier weken, als quasi voorbereiding op een marathon in 2016, waar ik een soortgelijk mentaal doorzettingsvermogen denk nodig te hebben, ga ik in juli en augustus specifiek op de lange afstand trainen, met trainingsweken van ruim boven de honderd kilometer, zij het op een bescheiden looptempo. Daar moet ik dus nu al rekening mee gaan houden, door langzaam het aantal kilometers per week op te voeren (als dat mogelijk is i.v.m. wedstrijden). Dat houdt ook in dat ik mijn lichaam (beter geschreven: mijn romp) flink sterker moet maken, zodat ik zoiets aan kan.

Verder wil ik in september weer meedoen aan de Posbankloop in Velp (in de buurt van Arnhem). De inschrijving voor de wegwedstrijd zal pas in mei van start gaan, maar nu al wil ik plannen maken voor die 15 km tegen de zwaartekracht in. Dat wil zeggen, veel heuveltraining vanaf begin april tot aan juni. Omdat elke kilo dubbel en dwars meetelt, moet het gewicht omlaag, flink omlaag. Ik wil per 1 juli terugzitten op de 72 kg die ik in oktober vorig jaar had en dan verder omlaag gaan als het lichaam dat toelaat. De lange afstandstraining in de zomer zal daar zeker bij helpen.

Als ik kijk naar de wedstrijden van 2014, dan wil ik zeker het volgende doen:

  • 31 mei 2015, Haagse Beemden Loop, Breda, 15 km
  • 28 juni 2015, Roosendaal, 10 km
  • 6 september 2015, Tilburg Ten Miles, 10 EM
  • 27 september 2015, Posbankloop, Velp, 15 km
  • vier halve marathons in oktober 2015

Natuurlijk zullen er extra wedstrijden en wedstrijdjes zijn, maar dit zijn voorlopig de hoogtepunten waarnaar ik wil toewerken.

Qua trainingsperiode houdt dat het volgende in:

  • april t/m juni 2015 nadruk op kracht en heuveltraining
  • juli en augustus alleen lange afstand (geen wedstrijden)
  • september nadruk op snelheid
  • oktober halve marathons, behoud van conditie, voorkomen overtraining
  • november en december rust en herstel (minder weekomvang, minder snelheidswerk, etc.)

November en december zijn bedoeld om het lichaam de gelegenheid te geven om te herstellen, zodat ik vanaf januari kan beginnen aan de marathonvoorbereiding. Het zal waarschijnlijk de Rotterdam Marathon worden, omdat de meesten in mijn loopgroep zich daar op voorbereiden in het voorjaar.

Ik hoop dat ik hiermee de blessures kan voorkomen die mij in 2014 zo geplaagd hebben. Alleen tijd zal mij kunnen vertellen of dat inderdaad zo zal zijn.

Bedankt voor het lezen en loop ze!