5 km van Koningsloop Halsteren

Het was de eerste keer dat ik deelnam aan deze loop. Het parcours was simpel genoeg, vanaf het terrein van eetgelegenheid de Schaft de Ligneweg op, richting Halsteren, na zo’n 1100 m draaien over een tijdelijk bruggetje over de sloot en dan via het fietspad terug naar de Schaft. Het waren rondjes van 2500 m, die ik tweemaal mocht afleggen.

Ik was achteraan begonnen, wat niet zo slim was, want ik verloor al 6 s met stilstaan na het startschot (nettotijd was dus 6 s korter dan de bijgehouden brutotijd). Verder kon ik bij het verlaten van het terrein niet vrijuit lopen. Dat kon pas op het asfalt van de rijbaan van de Ligneweg.

Mijn klokje gaf netjes het gemiddelde tempo en het tempo over de laatste 10 s aan en beide stonden boven 6 min/km. Tijd voor een inhaalrace om gemiddeld op 5 min/km te geraken. Dat lukte pas tegen het eind, met nog 500 m te gaan. Bij de finish vergiste ik me met de finish-fuik en liep in het vak voor doorlopers. Gelukkig had de organisatie het door, maar het kostte me wel 2 s extra.

Achteraf zag ik dat ik vrijwel de hele tijd gelopen had in een hartslagzone die hoort bij intervaltraining. Dat is wat je mag verwachten op een 5 km wedstrijd. Afgezien van de eerste 150 m lag het tempo tussen de 4:45 en 5:15 min/km en mijn eindtijd was 24:50 minuten (officieel en bruto). Dat is sneller dan anderhalve week eerder in Bergen op Zoom (25:13 minuten netto), maar daar was het warmer en het parcours minder vlak.

De benen waren ook niet verzuurd, zoals negen dagen eerder, maar dat kan komen doordat ik deze keer zeer lang had ingelopen (ruim 7 km). Bij het uitlopen (ruim 5 km terug naar huis), voelde ik ook dat de grootste belasting deze dag de afstand was geweest, niet zozeer de snelheid in de wedstrijd. Ik ben benieuwd wat mijn tijd zal zijn over een maand als ik met frissere benen en beter getraind van start ga in Etten-Leur.

Statistieken

  • kilometers in: 5:13, 4:51, 5:06, 4:59, 4:41*
  • hartslag: gemiddeld 154 bpm (84 % van max.), maximaal 162 bpm (89 % van max.)
  • loopfrequentie: 188 stappen per minuut
  • trainingseffect: 3,3 uit 5

* slechts 0,97 km

Bron: Garmin Connect

Deze cijfertjes komen sterk overeen met wat ik presteerde in de Bergse Monumentenloop. Dat is niet verwonderlijk, omdat het slechts negen dagen eerder was. Wat ik kan stellen is dat ik net zo hard mijn best gedaan heb in beide wedstrijden. Mijn lichaam kan blijkbaar de trainingsbelasting goed aan en dat was voorheen zeker niet het geval.

Hoe nu verder?

Ik kan nu zien dat ik gemiddeld een kilo per week kan afvallen als ik er echt mijn best voor doe. Dat is ook zo’n beetje wat maximaal mogelijk schijnt te zijn zonder roofbouw op je lichaam te plegen. Puur kijkend naar het gewichtsverlies (van 87,2 naar 86,2 kg) kon ik rekenen op een tijdsverbetering van 17 s op de 5 km, terwijl ik in Halsteren netto 29 s sneller liep dan in Bergen op Zoom. Ik gooi het maar op de gunstigere omstandigheden.

De volgende zal wederom een 5 km loop zijn, in Etten-Leur, met de naam “De Lelieloop”, georganiseerd op Tweede Pinksterdag (21 mei 2018). Ik verwacht dan sneller te zijn dan 24 minuten, gelopen onder gunstige weersomstandigheden.

Toch blijf ik trainen op basis van een wedstrijduitslag van 25 minuten op de 5 km. Voor mijn trainingsschema (circa 52 minuten op 10 km) betekent dit de volgende tijden per afstand voor mijn intervaltrainingen:

2000m 1600m 1200m 1000m 800m 600m 400m 300m 200m
10:24 8:14 6:09 5:06 4:03 3:01 1:57 1:26 0:55

Ik zou sneller kunnen trainen, maar jarenlange ervaring met mijn lichaam doet mij die benadering afwijzen. Het was altijd beter om de snelheid van de training te laten achterlopen op wat ik presteerde in wedstrijden. Zodra ik probeerde om sneller te trainen, in de hoop om sneller in wedstrijden te lopen, werd ik vaak getrakteerd op blessureleed. Laat ik dat nu maar niet doen.

Terug in vorm geraken zal veel tijd kosten. Dat geduld zal ik maar moeten opbrengen. Daarom kies ik ervoor om voorlopig mee te trainen met de langzaamsten in mijn loopgroep.

Bedankt voor het lezen en loop ze!