Goede voorbereiding is het halve werk

Deze week mocht het een tikje rustiger en korter dan andere weken. Ik wil dat eens per drie weken doen, zodat ik het langer kan volhouden. Het doel voor deze week was 50 à 60 km, i.p.v. de gebruikelijke 60 à 70 km. Dat hield in dat ik slechts vier keer trainde in plaats van vijf of zes keer.

Afgelopen week

Dinsdag liep ik series op de baan als intervaltraining. Ik had van tevoren mijn tempo’s bepaald en hield me er redelijk aan, ook al betekende dat voor mij dat ik de een-na-traagste loper was. Ik liep expres niet met de langzaamste groep mee, omdat die de neiging heeft om sneller te lopen dan bij hun niveau past. Mijn niveau is lager dan de meesten van hen en daarom was het volgens mij beter om op mezelf te trainen. Zodra mijn uithoudingsvermogen en snelheid terug is, zal dat ook weer zo zijn, maar dan omdat ik mezelf te veel moet inhouden, terwijl de snellere lopers nog steeds te snel voor mij gaan. Met andere woorden, ik train vaak in mijn eigen tempogroep van één op de baan.

Voor donderdag wist ik niet zeker of ik met de groep zou mee doen. Op het programma stond een vaartspel in het bos. Op zich is dat geen probleem, maar de heuveltjes doen mijn enkel op dit moment nog de das om. Een week eerder had ik voortijdig moeten afhaken. Deze keer zou ik een beetje mijn snor drukken, door achteraan te blijven lopen en niet al te fanatiek te zijn met de oefeningen. Om dit verder kracht bij te zetten, had ik van tevoren 7 km ingelopen op mezelf en achteraf zou ik een stuk op mezelf uitlopen naar huis via een omweg. Dit is precies wat er gebeurd is en ik kwam tot 18,99 km in pakweg 2 uur. Dat is 6:19 min/km gemiddeld, waarbij ik wel moet opmerken dat ik telkens de timer stopte als we als groep stil stonden. Als groep hebben we netto ongeveer tien kilometer in een uur hardgelopen; ik wat minder in datzelfde “netto”-uur, omdat ik smokkelde (minder liep dan wat de trainer als minimum opgaf).

Zaterdag was het weer tijd voor een snelle duurloop van 90 minuten. Omdat ik een week eerder afstand te kort kwam, koos ik deze keer voor een iets langere (onverharde) route door het bos. Verder was ik nog niet genoeg hersteld van de training van twee dagen eerder (19 km) en ik trok er wat harder aan, omdat ik graag een langere afstand wilde bereiken dan een week eerder. Dat lukte, ondanks een zwaarder parcours en een struikeling over een boomwortel. Voor een sneller herstel stopte ik na 30 en 60 minuten netto hardlopen voor een slokje drinken en wat oefeningen (bij elkaar ruim 8 minuten). De laatste 5 km voelde ik duidelijk dat ik wat te diep gegaan was. Het horloge beaamde dat ook, door aan te geven dat ik 24 uur herstel mocht in acht nemen en dat ik de snelste 10 km gelopen had met dat horloge. Ik kan de volgende keer dezelfde route lopen, want na anderhalf uur hardlopen bevond ik me nog zo’n 500 m van huis.

Zondag waren we maar met zijn tweeën voor de bosloop van de marathongroep van atletiekvereniging Spado; de rest was op vakantie of liep elders in Bergen op Zoom. Mijn loopmaatje had last van de warmte en daarom hielden we het kort. Gelukkig was dat precies wat ik deze week van plan was, dus dat kwam goed uit.


Dat was weer een kort, maar krachtig weekje. Ik heb flink getraind, maar niet te flink. Elke dag, behalve zaterdag, heb ik iets gedaan aan kracht. Dat gaat de goede kant op. De wedstrijd waar ik goed voor de dag wil komen is de 10 km van de Halve Marathon van Roosendaal, op 24 juni. Niet alleen mag er lichaamsgewicht van af voor die wedstrijd, ook mogen de spieren sterker en leniger worden.

Hemelvaartsdag

Volgende week donderdag 10 mei is er geen clubtraining i.v.m. Hemelvaartsdag. Traditioneel gaan we dan als loopgroep naar de 15 km wedstrijd in Standdaarbuiten. Helaas rijdt er op zon- en feestdagen geen openbaar vervoer naar dat dorp. Dat wordt dus 5 km rustig hardlopen naar de sportkantine in de Dokter Poelsstraat, daarna 5,4 km hardlopen in de trimloop en na de finish weer 5 km rustig hardlopen naar station Oudenbosch, waar ik de trein terug neem naar Bergen op Zoom.

15 km op donderdagavond

parcourskaart

In 2014 trok ik de stoute schoenen aan en liep op een aantal donderdagen in mei een snelle duurloop van 15 km op een tempo van 5 min/km (15 km in 75 minuten). Het parcours was deels vlak en verhard, maar ook deels onverhard en met steile klimmetjes. Er werd niet gestopt onderweg, behalve voor verkeer, natuurlijk. Op een gegeven moment liepen er zo’n vijf mensen met me mee.

Dit jaar wil ik die traditie nieuw leven inblazen. In de zomermaanden (juli, augustus) zijn veel mensen van mijn loopgroep op vakantie en in de buurt van Bergen op Zoom is er qua hardloopwedstrijden niets te beleven. Een testloop van 15 km is dan iets om jezelf in vorm te houden.

Ik zal de route een paar keer voor mezelf lopen in juni en dan vervolgens vragen of er mensen zijn die willen meelopen. Op donderdag 5 juli gaat het dan van start. De route staat online op afstandmeten.nl en wordt elke oneven week gelopen zoals op die website aangegeven staat en elke even week andersom. Donderdag 5 juli valt in een oneven week.

Het gaat niet van Spado uit, maar is puur iets wat ik voor mezelf doe. Daarom is er geen verzorging onderweg, noch staat de route aangegeven.


Bedankt voor het lezen en loop ze!