Jaaroverzicht van 2021

Hier is de omvang per maand voor 2021.

 • januari 114,7 km
 • februari 118,5 km
 • maart 175,9 km
 • april 192,1 km
 • mei 209,8 km
 • juni 176,1 km
 • juli 278,9 km
 • augustus 273,3 km
 • september 263,0 km
 • oktober 335,4 km
 • november 311,9 km
 • december 212,54 km

Dat is bij elkaar 2662,13 km, meer dan de drie voorgaande jaren, 2018, 2019 en 2020, met 2450, 2552 en 2125 km, respectievelijk.

Was ik de eerste drie maanden van het jaar een beetje stuurloos door al het gedoe rondom Corona, in april groeide het besef dat ik iets moest doen, een project, om enthousiast te blijven over hardlopen. Het eerste waarmee ik begon was letten op wat ik at en tegelijkertijd in beweging blijven. Dat was in voorbereiding op twee vaccinaties, waarna ik meer mogelijkheden zou hebben om veilig deel te nemen aan groepsactiviteiten.

Begin juli besloot ik om me te richten op het lopen van een marathon. Helaas was het toen al te laat voor de grote najaarsmarathons. In de derde week was ik volledig gevaccineerd en kon dus na negen maanden afwezigheid bij gezamenlijke trainingen weer meedoen.

Ik ben bekend met het feit dat velen na lange afwezigheid tijdens hun eerste baantrainingen geblesseerd raken. Daarom sloot ik me eind juli eerst aan bij loopgroep A van Spado, nadat ik een nieuw sporthorloge had gekocht. Halverwege augustus (de 14e) liep ik mijn eerste wedstrijd van het jaar, De 15 km van Wolphaartsdijk (nabij Goes). Helaas moest ik vrij snel opgeven, omdat ik nog niet gewend was aan de hitte, noch aan het lopen van wedstrijden.

September begon met een testloop over 3 km in 15’12” op zondag 5 september. Twee dagen later deed ik mijn eerste baantraining met de marathongroep. Het was meteen ook de eerste training van mijn 12-weken schema voor de Spijkenisse Spark Marathon op 28 november. Zondag 12 september liep ik dan de 10 km van de Quikrun (Roosendaal) in 50’36”, een behoorlijk verbetering van mijn prestatie een week eerder op mijn 3 km testloop. Ik mocht mijn marathonschema aanpassen door sneller te gaan trainen en mijn verwachte eindtijd schoot omlaag van 5 uur naar 4½ uur.

In oktober werden mijn lange duurlopen in het weekend steeds langer en de 10 km van de Maliebaanloop (Utrecht) op 18 oktober werd voorafgegaan door een lange duurloop over 30 km op de 17e. Ondanks moeheid in de benen, kon ik mijn tijd op de 10 km aanscherpen met 2 minuten, op 48’36”. Desondanks zat ik anderhalve minuut achter de een-na-laatste loper, wat aangaf dat ik nog veel mocht trainen, maar ook dat 4½ uur op de marathon veel te makkelijk zou zijn.

In november begon een strengere lockdown van Nederland, die een maand later nog eens verlengd en verstevigd werd. Publiek was niet meer toegestaan en voor inschrijving moest een QR-code gebruikt worden. De halve marathon in Dordrecht (Drechtstadloop) ging vanwege publiek in de binnenstad niet door. In plaats daarvan liep ik twee wedstrijden, de 15 km van de Klaverbladloop (Zoetermeer) in 1u11’29” en de 10 km van de Kievitloop (Bergen op Zoom) in 46’59” (ruim anderhalve minuut sneller dan in Utrecht).

Het hoofdevenement van 2021 was duidelijk de marathon in Spijkenisse, georganiseerd door AV Spark. Ik ging weg op 4 uur en heb dat doel gehaald, alhoewel het niet makkelijk was. De eindtijd was 3u59’06”.

December stond in het teken van herstel na de marathon, maar ook van de voorbereiding op wedstrijden in 2022, waaronder de Two Rivers Marathon (Zaltbommel) op 6 februari. Helaas was ik te snel na de marathon begonnen met trainen en moest een paar rustdagen inlassen. Daarnaast kreeg ik ook mijn derde vaccinatie tegen Corona (“booster”) op Tweede Kerstdag. Ik hoopte hiermee beschermd te zijn tegen besmetting tijdens de halve marathon in Egmond aan Zee, maar die zal helaas niet doorgaan op 9 januari 2022.

Het jaar 2021 was voor mij een bijzonder jaar, dat ik zal koesteren.

Gelukkig Nieuwjaar!